Kerstkoekjes: Kaneelsterren

Het is over een paar dagen kerst en daar horen natuurlijk smakelijke kerstkoekjes bij. Daarom vandaag een kerstkoekjes recept met “Zimtsternen” oftewel kaneelsterren. De kaneelsterren zijn naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in de 16e eeuw en hebben hun oorsprong in Chur, Zwitserland. Kaneel werd in de Middeleeuwen als handelswaar naar Europa gebracht en was heel waardevol, daarom waren de koekjes in eerste instantie alleen aan de adel toebedeeld. De koekjes hebben een grove structuur en proeven door de ingrediënten heerlijk naar noten en kaneel maar door het glazuurlaagje met citroen worden ze extra lekker en krijgen ze zelfs een frisse smaak.

Ingrediënten:
– 2 eiwitten
– 350 gram poedersuiker (hoeveelheid is inclusief glazuur)
– 350 gram gemalen amandelen
– 1 theelepel kaneel
– 1½ eetlepel citroensap

Instructies:
1. Klop het eiwit stijf.
2. Meng de poedersuiker voorzichtig door het eiwit.
3. Roer de citroensap door het mengsel.
4. Zet een klein kopje van dit mengsel apart voor het glazuur.
5. Meng de kaneel en amandelen door het geheel en voeg dit samen tot een gelijkmatig deeg.
6. Maak vervolgens een dikke rol van het deeg en rol deze in plasticfolie om deze +/- 3 uur goed af te laten koelen in de koelkast.
7. Als het deeg afgekoeld is rol deze dan uit op suiker met een dikte van ongeveer ¾ centimeter.
8. Steek het deeg uit met een stervormpje en leg de sterretjes op bakpapier op een bakplaat.
9. Bestrijk de koekjes met het glazuur. Als het glazuur te dik is verdun het dan met citroensap, anders breekt het glazuur tijdens het bakken.
10. Verwarm de oven voor op 160°C hete lucht en bak de koekjes onder in de oven ongeveer 6 tot 8 minuten af.
11. Laat de koekjes vervolgens goed afkoelen en genieten maar!

Geef een reactie