Filosofie

PROEF HET VERLEDEN, GEEF SMAAK AAN DE TOEKOMST

Het Smaakmuseum maakt tentoonstellingen die geproefd kunnen worden. Oude plantenrassen, oude kooktechnieken en oude bereidingswijzen: met kennis verzamelen we een collectie smaken, niet om te bekijken maar om te proeven! Hoofdcollectie van het museum is de tuin alwaar oude varieteiten vanaf 1850 tot heden naast elkaar groeien. Deze ingredienten laten ons proeven hoe het eten vroeger heeft gesmaakt. Het is het startpunt van onze filosofie.

Het Smaakmuseum is een interactief en rondreizend museum. Het verbindt heden en verleden met elkaar door het streven naar meer bewustwording over echt eten, smaak, eetculturen en biodiversiteit.

Het Smaakmuseum is altijd in ontwikkeling met in het achterhoofd een educatief karakter. Door daadwerkelijk de tentoonstelling te proeven, en dus niet alleen te ervaren en bekijken is het museum een unieke plek in de wereld. Een plek die de mogelijkheid biedt tot reflectie en ruimte geeft om ons eetgedrag te spiegelen aan het verleden om zo na te kunnen denken voor onze toekomst.

Bouwen aan een eetbaar erfgoed: dat is waar Het Smaakmuseum naar streeft. Door middel van deze proeftuinen willen we de biodiversiteit en planten variëteit terug te brengen in ons dagelijks voedsel.

11