WAT IS HET SMAAKMUSEUM?

Unieke eetbelevingen ter bevordering van de biodiversiteit, dat is ons uitgangspunt.

Een eetbare tentoonstelling aan tafel, inclusief een rondleiding en food performance van Creative Chef en kunstenaar Jasper Udink ten Cate. Aan het einde ontvangt u een uniek zakje met zaadjes, waarmee u biodiversiteit kunt bevorderen in uw eigen tuin!
 
In samenwerking met toonaangevende en bijzondere locaties organiseren we pop-up lunches, waarbij we de gasten een uniek samengesteld menu voorschotelen, die het verhaal vertelt van bijzondere eetbare gewassen uit Nederland. Het Smaakmuseum maakt tentoonstellingen die geproefd kunnen worden. Oude plantenrassen, oude kooktechnieken en oude bereidingswijzen: we verzamelen een collectie van smaken, niet om te bekijken, maar om te proeven! De hoofdcollectie van het museum is de tuin waar oude variëteiten vanaf 1850 tot heden naast elkaar groeien. Deze ingrediënten laten ons proeven en beleven hoe het eten vroeger heeft gesmaakt. Het is het startpunt van onze filosofie.
 
Het Smaakmuseum is een interactief en rondreizend museum in Nederland. Het verbindt heden en verleden door te streven naar meer bewustwording over écht eten, échte smaak, échte eetculturen en biodiversiteit.
 
Het Smaakmuseum is altijd in ontwikkeling, met in het achterhoofd een educatieve drive. Door daadwerkelijk de tentoonstelling te proeven, niet alleen te ervaren en te bekijken, heeft dit museum een unieke plek in de wereld. Een plek die de mogelijkheid biedt tot reflectie, die ruimte biedt om ons eetgedrag te spiegelen aan het verleden om zo na te kunnen denken over onze toekomst.
 
Bouwen aan een eetbaar erfgoed: dat is waar Het Smaakmuseum naar streeft. Door middel van deze unieke eetervaringen willen we de biodiversiteit en plantenvariëteit terugbrengen in ons dagelijks voedsel.
 
Smaakmuseum lunch in 2019 met Kunstperformance van Anouk Griffioen en Jasper Udink ten Cate

11