Historisch recept: Saus bij varkensvlees

Rond de 14e en 15e eeuw vond men vooral zoetzuur en kruidig erg lekker. Vaak zoet van rietsuiker, zuur van wijn, azijn of verjus en kruidig van een combinatie van verschillende specerijen. Hieronder volgt een saus recept voor varkensvlees uit deze tijd waarin al deze zoetzure en kruidige smaken samen komen.

Ingrediënten:
– 4 sneden wit brood
– 3 dl. Rode wijn
– ½ eetlepel aan kruiden naar smaak; kaneel, gember, paradijskorrel of kardemon, kruidnagel en foelie.
– 1 eetlepel suiker
– 2 eetlepels wijnazijn.

Instructies:
1. Rooster de 4 sneden wit brood.
2. Week het brood in 3 dl. Rode wijn.
3. Wrijf het brood door een zeef.
4. Breng dit mengsel aan de kook en laat dit enkele minuten op laag vuur koken tot de saus licht gebonden is.
5. Breng de saus op smaak met de kruiden.
6. Voeg de suiker en de wijnazijn toe en breng dit geheel nogmaals aan de kook.

Geef een reactie