Ingrediƫnten
100 gram normale suiker
275 gram heldere honing
125cc water
350 roggemeel
50 gram bastard suiker
1 theelepel cardamon
1 theelepel kaneel
0,5 theelepel gember
Flinke snuf kruidnagel, nootmuskaat en zwarte peper
Kleine snuf anijs en koriander
Olie of melk.
Voorbereiding
Meng het roggemeel met alle specerijen, bakpoeder, basterdsuiker en zout. Doe de gewone suiker samen met de honing in een pan met het water en breng het al roerend aan de kook. Voeg het vervolgens bij het mengsel van roggemeel en meng het met de mixer (gebruik deeghaken). Ga voor je gevoel nog even vijf minuten langer door met mengen dan nodig lijkt. Bekleed een standaard formaat cakeblik met bakpapier en doe het deeg erin. Even goed gladstrijken en onder plastic folie minstens 12 uur laten rusten.
Bereiding
Verwarm de oven op 170 graden. Verwijder het folie en bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje olie of melk. Schuif het cakeblik in het midden van de oven voor 60 minuten, maar kijk voor de zekerheid bij 45 minuten hoe ver het baksel al is. Uit de vorm halen, laten afkoelen en proeven maar!
Hardere korst? Laat de ontbijtkoek afkoelen op een rek. Toch liever een zacht korstje, wikkel de ontbijtkoek tijdens het afkoelen terug in plastic folie zodat er geen vocht weg kan.