De eerste frisdrank komt al uit de 17e eeuw en ontstond in ijssalons in Italië, zij wisten namelijk hoe de drank het beste gekoeld kon worden. Deze limoenade, bestond uit water, suiker en limoensap. Hieronder volgt echter het recept voor een Franse limonade uit de 17e eeuw, met dank aan coquinaria. Dit recept bestaat uit water, suiker, citroen en sinaasappel. In deze limonade komt de sterke smaak van het pure sap goed naar voren en is erg verfrissend.
Door de tijd heen heeft de limonade nog een hele weg afgelegd naar de frisdrank die we nu kennen. De Engelse scheikundige Priestley is degene die in 1767 ontdekte hoe je koolzuurgas kon toevoegen, sindsdien is ook de frisdrankenindustrie ontstaan. Lange tijd was het door de prijs echter alleen beschikbaar voor welgestelden.
De eerste frisdrankfabriek, Nya Mineralvatten Fabrik, kon zelfs maar 3 flesjes per uur produceren!
17e-eeuwse Franse limonade
Neem een pint water, doe er een half pond suiker in, het sap van zes citroenen en van twee sinasappels, de schil van de helft van een citroen en van een sinasappel die u heeft uitgeperst. ‘Klop’ het water goed in twee zeer schone vaten door ze meerdere keren van het ene in het andere over te gieten, en zeef [de limonade] door een witte doek.
Ingrediënten
- 6 citroenen
- 2 sinaasappels
- 250 gram suiker
- 0,9 l. Water (de Franse pint bestond vroeger uit 0,9 l.)
Instructies
- Doe 0,9 liter water in een kan en voeg daar de 250 gram suiker aan toe.
- Rasp de schil van een halve citroen en een halve sinaasappel.
- Pers de 6 citroenen en 2 sinaasappels
- Voeg het sap en de schilrasp van de citroenen en sinaasappels toe aan het water.
- Pak een tweede lege kan en giet het mengsel een aantal keer van de ene naar de andere kan, totdat alles goed gemengd is.
- Pak een wit doek en span dit over de lege kan.
- Giet voorzichtig het sap op het witte doek zodat dit er rustig doorheen druipt en gezeefd wordt.
- Haal het doek weg en voilà je eigen gemaakte 17e-eeuwse Franse limonade is klaar!