Historisch recept: Oliekoeken

Het is bijna zover, oud en nieuw staat voor de deur en dan mogen we ons weer krom eten aan oliebollen. Daarom gaan we vandaag aan de slag met het oliekoeken recept uit de verstandige kok van 1667. Van oudsher zijn oliekoeken of tegenwoordig oliebollen al nieuwjaarsgebak. De oliekoeken waren echter niet helemaal rond, ze waren wat meer plat doordat deze in ruim een liter olie werden gebakken, wat te weinig is voor ‘diep’ vet. De smaak van deze 17e eeuwse oliekoeken is, zoals meer recepten uit deze tijd, erg kruidig. De specerijen zijn goed aanwezig en maken ze vol van smaak maar dit wordt in balans gebracht door de rozijnen en stukjes appel die voor frisheid zorgen.

Ingrediënten:
Voor +/- 30 oliebollen
– 860 gram tarwemeel
– 860 gram gewelde rozijnen
– 2 appels
– 125 gram gepelde en gestampte amandelen
– 1 eetlepel zout
– grote lepel gist
– 3 eieren
– 50 gram gesmolten boter
– 0,65 liter lauwe melk
– 15 gram kaneel
– 4 gram witte gember
– 1 theelepel gemalen kruidnagel
– 1 liter frituurolie

Instructies:
1. Wel de rozijnen in warm water.
2. Schil de appels en snipper deze in stukjes.
3. Stamp de amandelen fijn.
4. Doe de tarwemeel, zout en gist in een kom.
5. Voeg de 3 eieren, de gesmolten boter, en 0,65 liter lauwe melk hier aan toe en meng dit geheel vervolgens door elkaar.
6. Laat de rozijnen goed uitlekken.
7. Voeg de kaneel, gember en kruidnagel toe en meng dit door het beslag.
8. Roer de gewelde rozijnen, gesnipperde appel en gestampte amandelen door het beslag.
9. Dek de kom met het beslag af met een vochtige theedoek op een redelijk warme plek en laat het een uur rijzen.
10. Vul een niet te diepe ijzeren kookpan met 1 liter olie en verhit deze tot er damp van het vet komt (170°C– 180°C).
11. Doop twee lepels in de olie en vorm met deze lepels het beslag en laat de oliekoek in de olie zakken.
12. Bak de oliekoeken in ongeveer 6 tot 8 minuten goudbruin en keer deze op de helft een keer om.
13. De oliekoeken zijn gaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er droog uit komt.
14. Laat de oliekoeken goed uitlekken en smullen maar!

Als je nog net een stapje verder wil gaan in het evenaren van de historische smaak van de oliekoeken, kun je gebruik maken van raapolie om de oliekoeken in te bakken. De raapolie werd vroeger voor het bakken uitgebrand met een stuk roggebrood en een halve appel. Op deze manier gaven ze een zoetige smaak aan de olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *