Bieten in Het Smaakmuseum

Het Smaakmuseum kent vele soorten aan groenten, rassen en maten met ieder zijn eigen bijzonderheid. Daarom nemen we je vandaag mee in een kort verhaal over de biet van de curator en tuinder Henk van Berkel van de tuin van het Smaakmuseum.

Door selectie zijn er vele rassen bieten ontstaan met specifieke eigenschappen. Zo zijn er bietjes die rood en kogelrond zijn. Een hooggewaardeerd bietenras is de Kogel 2; waar de 2 staat voor het nummer van de selectie. Wist je dat bieten niet alleen maar rood zijn maar dat er ook witte zijn en oranje zoals de Burpee’s Golden (degene die deze selectie won, was meneer Burpee) ¬†Een Italiaanse biet, de Chioggia is rood en als je deze doorsnijdt zie je witte ringen alsof het doorgesneden uien zijn. Zij zijn daardoor pareltjes in een salade. Bieten die op peentjes/wortels lijken zijn bijvoorbeeld de Cylindra’s. Een bijna vergeten ras is het Deventer Zwartblad met diepdonkere, zwarte bladeren. Naarmate deze biet ouder wordt en groter groeit, smaakt de biet steeds zoeter.

Bieten zijn gelukkig weinig gevoelig voor ziektes. Je kunt ze goed bewaren. Wil je bieten langer bewaren dan kun je ze inkuilen. Inkuilen wil zeggen ingraven in een kuil. Let dan wel goed op omdat er dieren zijn die ook wel een lekker hapje biet willen eten.

Laat je verrassen door meer verhalen over groenten zoals bieten, hun vormen, smaken en conservering in Het Smaakmuseum!

Geef een reactie