Boontje komt om zijn loontje

We kennen allemaal het spreekwoord “boontje komt om zijn loontje”, maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Het spreekwoord stamt uit de 17e eeuw en komt naar alle waarschijnlijkheid voort uit een sprookje: De Klucht van Oene. Het sprookje geeft daarbij meteen een verklaring voor de donkere naad van de bruine boon.

In de Klucht van Oene zijn een erwtje, een boontje, een strootje en een kooltje vuur (Kooltjevier) samen op pad. Als zij bij een sloot komen waar ze niet overheen kunnen, biedt Strootje aan om over de sloot te gaan liggen, zodat de anderen over hem heen kunnen lopen. Erwtje en Boontje komen veilig aan de overkant, maar als Kooltjevier over Strootje heen loopt, vat Strootje vlam en valt Kooltjevier in het water. Boontje begint vervolgens zo onbedaarlijk te lachen dat zijn buik openscheurt. Dat is zijn ‘loon’ voor het uitlachen van de anderen. Gelukkig is er een kleermaker in de buurt die Boontje met een mooi zwart draadje weer dichtnaait.

Bruine bonen behorend tot de peulvruchten kennen we al heel lang. Ze zijn in Nederland dan ook erg populair geweest. Een voorradig, betaalbaar en voedzaam boontje wat vaak op tafel stond. Een oud-Hollands bonen recept om de boon nog meer smaak te geven is dan ook ‘bruine bonen met spek en stroop’.

Ingrediënten:

– 400 gram gedroogde bruine bonen die een nacht in de week hebben gestaan.
– 250 mager rookspek in blokjes
– 4 eetlepels huishoudstroop
– Zout
– Eventueel azijn

Instructies:

  1. Kook de geweekte bruine bonen in ongeveer 1 uur gaar.
  2. Voeg aan het einde van het koken wat zout toe.
  3. Bak de spekblokjes knapperig.
  4. Meng de spekblokjes, stroop en bruine bonen door elkaar.
  5. Voeg eventueel een beetje azijn toe.

Geef een reactie