Taart met brie en peren

pie

Ingrediƫnten voor een brie-peren taart uit de zestiende eeuw. Het recept is voor 6-8 personen en kan gegeten worden bij de lunch of als tussendoortje.

Korstdeeg:
400 gram bloem
120 gram gesmolten boter
125 ml water

Vulling:
150 gram Brie de Meaux (niet te rijp)
2 rijpe handperen
2 hardgekookte eieren
2 verkruimelde hardgekookte eierdooiers
1 theelepel suiker
1 losgeklopt eitwit

Voorbereiding:
Gebruik tweederde van het deeg om de springvorm te bekleden (eerst even invetten natuurlijk) en bewaar eenderde in folie om de taart later mee af te sluiten. Schil de peren en snijd deze in plakjes. Snijd de eieren in 6-8 partjes en ook de brie mag in plakjes.

Bereiding:
Verwarm de oven tot 200 graden. Daarna begint het leuke werk. De peren, eieren en brie mogen verdeeld worden over het deeg. De hardgekookte eierdooiers en het suiker mogen daarna over de vulling heen gestrooid worden. Daarna rol je het overgebleven deeg uit en dek hiermee de taart helemaal af of maak er deegreepjes van. Druk de randen goed aan! Voor een mooie glans bestrijk je de taart met het losgeklopte eiwit. Daarna mag je creatie voor 40 minuten in de oven. Na deze 40 minuten moet de temperatuur nog even omhoog naar 220 graden voor 5-10 minuten. In deze tijd moet je vaak met je neus voor de oven hangen om te kijken of de bovenkant niet verbrand. Wel warm eten hoor, brie is nog veel lekkerder wanneer het gesmolten is.

Moderne versie: geitenkaas, peer, walnoot en honing is natuurlijk ook een
super combinatie!

Geef een reactie