Dennenhoning

De kerstbomen zijn weer de deur uit, maar door het warme weer staan de dennenbomen al vroeg in bloei. In het voorjaar als de dennenbomen bloeien kan van de dennenscheuten honing worden gemaakt. Dit is anders dan de honing die we kennen van bijtjes. Als je een hap neemt van deze honing proef je letterlijk het bos. De smaak neemt je mee naar de harsachtige geuren van de dennenbomen en geeft bijzondere beleving.

Ingrediënten:
– 1 kg dennenscheuten
– kristalsuiker

Instructies:
1. Ga naar het bos en verzamel ongeveer 1 kg jonge, plakkerige, lichtgroene scheuten van de dennenbomen.
2. Spuit met de douche de dennenscheuten af met heet water.
3. Leg de dennenscheute in koud water om af te koelen.
4. Kook een hoeveelheid water zodat de dennenscheuten net bedekt zijn.
5. Kook de dennenscheuten tot ze bleek van kleur zijn.
6. Giet de dennenscheuten af en vang het kookvocht op.
7. Hang de dennen… een nacht op in een doek om uit te lekken, maar vang ook dit vocht op.
8. Weeg de volgende dag al het opgevangen vocht en doe dit in een pan samen met hetzelfde gewicht aan kristalsuiker.
9. Kook dit geheel al roerende op en laat dit vervolgens borrelend koken totdat het geheel gelei geworden is.
10. Test tussendoor steeds weer de gelei.
11. In koude toestand moet de substantie zo dik zijn als vloeibare honing. Dit kun je testen door een druppel op een koud bord te laten vallen en kijken hoe de consistentie is als deze afgekoeld is.
12. Giet de honing heet in glazen jampotjes en vul ze tot de rand.
13. Dek ze af met huishoudfolie en sluit ze luchtdicht af met de deksel.
14. Laat de potjes op zijn kop afkoelen.
15. Eten maar, heerlijk op brood of door yoghurt.

Geef een reactie