Historisch recept: pepernoten

Sinterklaas is weer in ons land en daar hoort natuurlijk een oud pepernoten recept bij. De pepernoten traditie komt al uit de 16e eeuw en in ‘De nieuwe, welervarene Utrechtsche keukenmeid’ uit 1771 stond al een recept voor het maken van pepernoten. Het leuke is dat dit recept nog hele andere ingrediënten bevat dan wij gewend zijn zoals bijvoorbeeld sukade en staartpeper. Bij dit recept stonden echter nog geen hoeveelheden, dus dat is gokken. Lizet Kruyff heeft een bewerking van dit recept gemaakt. Het is een zoet nootje met veel pit en een heel kruidige smaak die goed past bij deze winterse dagen.

Ingrediënten:
100 g bloem
100 g lichte rietsuiker
50 g sukade (in kleine stukjes)
1 ei

Specerijenmengsel:
1 afgestreken tl kaneelpoeder
1 mespunt versgemalen nootmuskaat
1/2 tl versgemalen staartpeper (of een combinatie van gewone peper en piment)
1/2 tl versgemalen kardemom
1/2 tl versgemalen anijszaad

Instructies:

  1. Maal de specerijen en hak de sukade klein.
  2. Doe de bloem, rietsuiker, sukade en specerijen in een kom en meng deze door elkaar.
  3. Kluts het ei en giet deze in de kom.
  4. Roer alles door elkaar.
  5. Kneed het geheel tot een stevig deeg.
  6. Maak bolletjes ter grootte van een hazelnoot en verdeel ze over een bakplaat.
  7. Bak de pepernoten in 12 tot 15 minuten gaar op 150 °C.

Geef een reactie